Jak je to vlastně se ŠUNKOU

Vyhláška Ministerstva zemědělství (326/2001 Sb.), kterou se provádí zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích ... upravuje používání názvu vybraných masných výrobků.

Používání názvu "šunka" - šunka z vepřového masa musí být vyrobena výhradně z vepřové kýty (použití dalších částí, např. plece nebo pečeně, není povoleno). Vepřová šunka třídy nejvyšší jakosti a třídy výběrové musí být vyrovena z vepřové kýty celosvalové (základní surovinou jsou pouze celé svaly vepřové kýty), u třídy standardní lze použít vepřovou kýtu zrněnou (základní surovinou jsou celé nebo nahrubo mělněné svaly vepřové kýty).

Třídy jakosti:

šunka nejvyšší jakosti - obsah čistých svalových bílkovin (čsb) nejméně 16 % hmotnostních; použití barviv, vlákniny, škrobu, rostlinných a jiných živočišných bílkovin se nepřipouští.

šunka výběrová - obsah čsb nejméně 13 %; použití barviv, vlákniny, škrobu, rostlinných a jiných živočišných bílkovin se nepřipouští.

šunka standardní - obsah čsb nejméně 10 %.

A jak je to s mými výrobky?

(Dle vyšetření výrobků státním veterinárním ústavem.)

 DUŠENÁ ŠUNKA ... ač má obsah čistých svalových bílkovin 14,9 %, není vyrovena z kýty celosvalové, proto se zde jedná o šunku standardní

 LOVECKÉ MASO ... obsah čistých svalových bílkovin má 17,4 %, vyrábím ji z celosvalové kýty, takže se může pyšnit zařazením mezi šunky nevyšší jakosti